Zebra

Proste, ale niezwykłe. 
Znane, ale zawsze zaskakujące 
swoim wyglądem i smakiem. 


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
Jajka miksujemy razem z cukrem, 
aż rozpuści się cukier. 
Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej, 
ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto 
dzielimy na dwie części. 
Do jednej części dodajemy mąkę, 
a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
 Ciasto jasne i ciemne nakładamy na przemian 
na środek formy 
( po dwie łyżki stołowe - jasnego i ciemnego ciasta). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, 
ale po włożeniu ciasta temperaturę zmniejszamy 
do 160 stopni. Pieczemy jedną godzinę.

Smacznego!








1 komentarze:

Printfriendly