Proste, ale niezwykłe.
Znane, ale zawsze zaskakujące
swoim wyglądem i smakiem.
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
Jajka
miksujemy razem z cukrem,
aż rozpuści się cukier.
Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej,
ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto
dzielimy na dwie części.
Do jednej części dodajemy mąkę,
a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto jasne i ciemne nakładamy na przemian
na środek formy
( po dwie łyżki stołowe - jasnego i ciemnego ciasta). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni,
ale po włożeniu ciasta temperaturę zmniejszamy
do 160 stopni. Pieczemy jedną godzinę.
aż rozpuści się cukier.
Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej,
ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto
dzielimy na dwie części.
Do jednej części dodajemy mąkę,
a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto jasne i ciemne nakładamy na przemian
na środek formy
( po dwie łyżki stołowe - jasnego i ciemnego ciasta). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni,
ale po włożeniu ciasta temperaturę zmniejszamy
do 160 stopni. Pieczemy jedną godzinę.
klasyka, ale najlepsza! :) przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń