Mini torciki

Zamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować mini torciki dla każdego. 
Prezentują się wspaniale. 
Są idealne na niedzielne popołudnie 
do kawy.


Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego białego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 szklanki mleka
Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku. 
W mleku rozpuszczamy budyń 
i wlewamy do gotującej masy serowej. 
Mieszamy aż masa zgęstnieje. 
Ciepłą masą przekładamy biszkopt. 
Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. 
Każdy mini torcik polewamy polewą czekoladową 
(może być rozpuszczona czekolada), 
ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. 
Możemy ozdobić wiśniami.

Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly