Sernik

Chcecie zaskoczyć gości pysznym ciastem?
Proponuję sernik z brzoskwiniami i rodzynkami. Jest wyjątkowy, smaczny, wilgotny.

Składniki:
  • 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
  • 200 g masła roślinnego
  •  200 g cukru
  • 4 jajka
  • 50 g kaszy manny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 1 puszka brzoskwiń
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
Cały czas miksując dodajemy ser, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
Do masy serowej dodajemy rodzynki 
i pokrojone brzoskwinie.
Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę 
i delikatnie łączymy z masą serową.
Masę przekładamy do tortownicy 
i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Sernik pieczemy ok. 60 minut 
w temperaturze 170 stopni.
 Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika 
i zostawiamy na godzinę.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




 
 


2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie - jako wielka fanka serników, częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly