Chcecie zaskoczyć gości pysznym ciastem?
Proponuję sernik z brzoskwiniami i rodzynkami. Jest wyjątkowy, smaczny, wilgotny.
- 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
- 200 g masła roślinnego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 50 g kaszy manny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 1 puszka brzoskwiń
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
Cały czas miksując dodajemy ser, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
Do masy serowej dodajemy rodzynki
i pokrojone brzoskwinie.
Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę
i delikatnie łączymy z masą serową.
Masę przekładamy do tortownicy
i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Sernik pieczemy ok. 60 minut
w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika
i
zostawiamy na godzinę.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda cudownie - jako wielka fanka serników, częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Pozdrawiam.
Usuń