Ciasto drożdżowe z kruszonką

Zapach ciasta drożdżowego przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. 
I ta pyszna, chrypiąca kruszonka.
Do tego kubek ciepłego mleka 
lub filiżanka kawy.
Czy może być coś lepszego?


Składniki:
  • 800g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 2 op. suchych drożdży (2x7g)
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 150g masła
  • szczypta soli

Kruszonka:
  •  8 łyżek mąki
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru
Masło roztapiamy na małym ogniu i lekko studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól.
Mleko lekko podgrzewamy.
Do sypkich produktów dodajemy roztrzepane jajka, ciepłe mleko oraz połowę roztopionego masła.
Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy resztę mleka
i wyrabiamy dokładnie, 
aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. 
Ciasto przykrywamy ściereczką 
i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po godzinie powinno podwoić swoją objętość.
Blaszki (dwie podłużne) smarujemy tłuszczem 
i posypujemy mąką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszek.
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem 
i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Aby przygotować kruszonkę należy wsypać do miseczki mąkę, cukier i dodać masło.
Palcami rozcieramy masło 
do momentu aż powstanie kruszonka. 
Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 
na ok. 20 minut.
Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni 
i pieczemy ok. 40 minut.

Smacznego!




 
 

1 komentarze:

Printfriendly