Jak na karnawał przystało, nie może zabraknąć pysznych pączków
z konfiturą.
- 1,2 kg mąki
- 500 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 7 żółtek
- 3 jajka
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia
- dowolna konfitura
- cukier puder do posypania
Masło roztapiamy i studzimy.
Drożdże kruszymy.
Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i ucieramy.
Wsypujemy 4 łyżki mąki i wlewamy letnie mleko.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Żółtka i jajka ucieramy z resztą cukru i solą
na puszystą masę.
Do miski przesiewamy 3/4 pozostałej mąki
i dokładnie wyrabiamy.
Wlewamy masło, spirytus i jeszcze wyrabiamy.
Stopniowo dodajemy mąkę,
aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję
(nie może być ani zbyt ścisłe, ani rozlewające się).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Obtoczoną w mące łyżką nabieramy porcje ciasta.
Lekko spłaszczamy na dłoni, a na środku kładziemy łyżeczkę konfitury.
Dokładnie zlepiamy brzegi, formując pączki.
Odkładamy, zlepioną stroną do dołu, na oprószoną mąką ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu.
Wkładamy po 5 pączków wyrośniętą strona do dołu.
Smażymy na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem,
aby osączyć z tłuszczu.
Pączki studzimy i obtaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego!
Najlepsze pączki.
OdpowiedzUsuń