Pączki z konfiturą

Jak na karnawał przystało, nie może zabraknąć pysznych pączków 
z konfiturą. 


Składniki:
  • 1,2 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 7 żółtek
  • 3 jajka
  • 2 łyżki spirytusu 
  • szczypta soli
  • 1 l oleju do smażenia
  • dowolna konfitura
  • cukier puder do posypania
Masło roztapiamy i studzimy.
Drożdże kruszymy.
Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i ucieramy.
 Wsypujemy 4 łyżki mąki i wlewamy letnie mleko.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
 
Żółtka i jajka ucieramy z resztą cukru i solą 
na puszystą masę. 
Do miski przesiewamy 3/4 pozostałej mąki 
i dokładnie wyrabiamy.
 
Wlewamy masło, spirytus i jeszcze wyrabiamy.
Stopniowo dodajemy mąkę, 
aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję
(nie może być ani zbyt ścisłe, ani rozlewające się).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
 
Obtoczoną w mące łyżką nabieramy porcje ciasta.
Lekko spłaszczamy na dłoni, a  na środku kładziemy łyżeczkę konfitury.
Dokładnie zlepiamy brzegi, formując pączki.
Odkładamy, zlepioną stroną do dołu, na oprószoną mąką ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
 
Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu.
Wkładamy po 5 pączków wyrośniętą strona do dołu. 
Smażymy na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, 
aby osączyć z tłuszczu.
Pączki studzimy i obtaczamy w cukrze pudrze.

Smacznego!





 
 

1 komentarze:

Printfriendly