Tartaletki makowo-serowe

Tartaletki makowo-serowe 
są idealne na przyjęcia rodzinne. Oprószone cukrem pudrem urzekają swoim wyglądem i smakiem.


Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 1 cukier wanilinowy
Masa makowa:  
  •  około 500 g gotowej masy z puszki
Masa serowa:

  • 500 g sera białego z wiaderka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru

Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. 
Schładzamy je przez około pół godziny w lodówce. 
Po tym czasie wykładamy ciasto 
na posypany mąką blat, 
rozwałkowujemy i wyklejamy foremki do tartaletek. 
Zapiekamy spody przez około 10-15 minut 
w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa:
Miksujemy wszystkie składniki masy serowej. 
Do niej dodajemy masę makową i mieszamy.
Wykończenie:
Na podpieczone spody tartaletek 
nakładamy masę makowo-serową.
Wierzch dekorujemy pozostałym ciastem, 
wycinając foremkami gwiazdki, listki, serduszka. 
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut. 
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!






1 komentarze:

Printfriendly