Tartaletki makowo-serowe
są idealne na przyjęcia rodzinne. Oprószone cukrem pudrem urzekają swoim wyglądem i smakiem.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
Masa makowa:
- około 500 g gotowej masy z puszki
Masa serowa:
- 500 g sera białego z wiaderka
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Schładzamy je przez około pół godziny w lodówce.
Po tym czasie wykładamy ciasto
na posypany mąką
blat,
rozwałkowujemy i wyklejamy foremki do tartaletek.
Zapiekamy spody
przez około 10-15 minut
w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa:
Miksujemy wszystkie składniki masy serowej.
Do niej dodajemy masę makową i mieszamy.
Wykończenie:
Na podpieczone spody tartaletek
nakładamy masę makowo-serową.
Wierzch dekorujemy pozostałym ciastem,
wycinając foremkami gwiazdki, listki, serduszka.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuń