Babka gotowana

Dzisiaj polecam babkę gotowaną. 
Babka jest pyszna i rozpływa się 
w ustach. 
Idealna na święta, 
jak i do popołudniowej herbaty.

 Składniki:

  • 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny "Kasi"
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kieliszek (25 ml) wódki

Margarynę "Kasię" roztapiamy i schładzamy. 
Dosypujemy cukier puder i całość miksujemy. 
Stopniowo dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia 
i przesiane przez sito. 
Dolewamy sok z cytryny i wódkę. 
Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. 
Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.
 Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. 
Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową
 i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!




6 komentarze:

  1. Twoja baba wygląda obłędnie; jak puszek albo chmurka! muszę sobie chyba kupić taką babową formę

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedz proszę czy wyjmujemy ją po upływie czasu gotowania - gorącą?? Czy jak woda się ochłodzi dopiero wtedy????

    OdpowiedzUsuń
  3. Foremkę z babką wyjmujemy od razu z gorącej wody, jednak babkę z foremki wyjmujemy po ostudzeniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. 28 yr old Librarian Brandtr Rowbrey, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like Outsiders (Ceddo) and Candle making. Took a trip to Brussels and drives a Ferrari 330 TRI/LM Spider. Jej komentarz jest tutaj

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly