Dzisiaj polecam babkę gotowaną.
Babka jest pyszna i rozpływa się
w ustach.
w ustach.
Idealna na święta,
jak i do popołudniowej herbaty.
jak i do popołudniowej herbaty.
Składniki:
- 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka margaryny "Kasi"
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- 1 kieliszek (25 ml) wódki
Margarynę
"Kasię" roztapiamy i schładzamy.
Dosypujemy cukier puder i całość
miksujemy.
Stopniowo dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia
i przesiane przez sito.
Dolewamy sok z cytryny i
wódkę.
Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
Masę
przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej
wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.
Formę zamykamy i
gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody.
Po ostudzeniu babkę
możemy polać polewą czekoladową
i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Twoja baba wygląda obłędnie; jak puszek albo chmurka! muszę sobie chyba kupić taką babową formę
OdpowiedzUsuńI naprawdę jest smaczna. Polecam.
UsuńPowiedz proszę czy wyjmujemy ją po upływie czasu gotowania - gorącą?? Czy jak woda się ochłodzi dopiero wtedy????
OdpowiedzUsuńForemkę z babką wyjmujemy od razu z gorącej wody, jednak babkę z foremki wyjmujemy po ostudzeniu.
OdpowiedzUsuń28 yr old Librarian Brandtr Rowbrey, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like Outsiders (Ceddo) and Candle making. Took a trip to Brussels and drives a Ferrari 330 TRI/LM Spider. Jej komentarz jest tutaj
OdpowiedzUsuńodszkodowania komunikacyjne rzeszow
OdpowiedzUsuń