Babka wielkanocna

Czy na stole wielkanocnym może zabraknąć babki? 
Nie! 
Według mnie najlepsza jest taka z dużą ilością bakalii. 
Babka jest wilgotna, a to dzięki tajemniczemu składnikowi, jakim jest ser.
Zapraszam!

Składniki:
  • 5 jajek
  • 40 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 sera białego (zmielonego)
  • 1 pomarańcza
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • owoce kandyzowane
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do formy

Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. 
Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. 
Mąkę przesiewamy z sodą, solą 
i proszkiem do pieczenia. 
Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. 
Na koniec dodajemy bakalie.
Formę smarujemy masłem 
i wysypujemy bułką tartą. 
Do formy nakładamy ciasto.
 Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. 
Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem 
lub lukrujemy.

Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly