Czy na stole wielkanocnym może zabraknąć babki?
Nie!
Według mnie najlepsza jest taka z dużą ilością bakalii.
Babka jest wilgotna, a to dzięki tajemniczemu składnikowi, jakim jest ser.
Zapraszam!
Składniki:
- 5 jajek
- 40 dag mąki
- 25 dag masła
- 25 sera białego (zmielonego)
- 1 pomarańcza
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 0,5 łyżeczki soli
- owoce kandyzowane
- cukier puder do posypania
- masło i bułka tarta do formy
Masło
ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru.
Kiedy masa będzie
puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych
oczkach) i sok z jednej pomarańczy.
Mąkę przesiewamy z sodą, solą
i
proszkiem do pieczenia.
Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę,
wlewamy ocet i miksujemy.
Na koniec dodajemy bakalie.
Formę smarujemy masłem
i wysypujemy bułką
tartą.
Do formy nakładamy ciasto.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Wystudzoną babkę
posypujemy cukrem pudrem
lub lukrujemy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz