Każdy z nas lubi drożdżówki,
te z serem, jabłkiem, marmoladą.
Mnie najbardziej smakują z budyniem. Według tego przepisu są delikatne, puszyste i pachnące.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 150 ml mleka
- 50 g drożdży
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 80 g masła
- 4 łyżki cukru
- budyń waniliowy
Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy na 10 minut.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy
wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól.
Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
na ok. jedną godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra.
Szklanką wykrawamy kółka,
układamy je po trzy,
aby jedno na drugie zachodziło.
Zwijamy je w „roladkę” i przekrajamy na pół
(w poprzek).
Tak zrobione różyczki układamy niezbyt ciasno
w foremkach do tartaletek
(po 4 w każdej foremce).
Środek wypełniamy kawałeczkiem ciasta,
aby zakryć dno foremki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do ok. 180 stopni ok. 15 minut.
Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę
wcześniej ugotowanego budyniu
(budyń należy przygotować z 350 ml mleka).
Drożdżówki ponownie wkładamy
do piekarnika na 5 minut.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Jakie śliczne! Drożdżowe z budyniem to jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/