Drożdżówki z budyniem

Każdy z nas lubi drożdżówki, 
te z serem, jabłkiem, marmoladą. 
Mnie najbardziej smakują z budyniem. Według tego przepisu są delikatne, puszyste i pachnące. 






Składniki:
    • 2,5 szklanki mąki
    • 150 ml mleka
    • 50 g drożdży
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
    • 80 g masła
    • 4 łyżki cukru
    • budyń waniliowy


    Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. 
    Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką 
    i pozostawiamy na 10 minut. 
    Do wyrośniętych drożdży dodajemy 
    wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól. 
    Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. 
    Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia 
     na ok. jedną godzinę. 
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra.
     Szklanką wykrawamy kółka, 
    układamy je po trzy, 
    aby jedno na drugie zachodziło. 
    Zwijamy je w „roladkę” i przekrajamy na pół 
    (w poprzek). 
    Tak zrobione różyczki układamy niezbyt ciasno 
    w foremkach do tartaletek 
    (po 4 w każdej foremce). 
    Środek wypełniamy kawałeczkiem ciasta, 
    aby zakryć dno foremki. 
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym 
    do ok. 180 stopni ok. 15 minut. 
    Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę 
    wcześniej ugotowanego budyniu
     (budyń należy przygotować z 350 ml mleka). 
    Drożdżówki ponownie wkładamy 
    do piekarnika na 5 minut. 
    Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!





1 komentarze:

  1. Jakie śliczne! Drożdżowe z budyniem to jedno z moich ulubionych :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly