Ciasto z masą truskawkową

Tym ciastem możemy się delektować 
o każdej porze roku, pod warunkiem, 
że latem zmiksujemy truskawki 
i zamrozimy je. 
Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
 Ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, 
wylewamy na papier masę biszkoptową.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni - ok. 25 minut.
 
Masa truskawkowa:
  • 1 kostka masła
  • pół kg zmiksowanych truskawek 
  • 1 szklanka cukru
 
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do tej masy po łyżeczce (to bardzo ważne, gdy dodamy od razu więcej zmiksowanych truskawek, nie połączymy dokładnie masła 
z przecierem truskawkowym) dodajemy zmiksowane truskawki.
Ucieramy bardzo dokładnie.

Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty i ponczujemy.
Biszkopt przekładamy masą truskawkową.
Schładzamy w lodówce.

Smacznego!






 
 

1 komentarze:

Printfriendly