Tym ciastem możemy się delektować
o każdej porze roku, pod warunkiem,
że latem zmiksujemy truskawki
i zamrozimy je.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy na papier masę biszkoptową.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni - ok. 25 minut.
Masa truskawkowa:
- 1 kostka masła
- pół kg zmiksowanych truskawek
- 1 szklanka cukru
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do tej masy po łyżeczce (to bardzo ważne, gdy dodamy od razu więcej zmiksowanych truskawek, nie połączymy dokładnie masła
z przecierem truskawkowym) dodajemy zmiksowane truskawki.
Ucieramy bardzo dokładnie.
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty i ponczujemy.
Biszkopt przekładamy masą truskawkową.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Im więcej masy truskawkowej tym więcej smaku :D
OdpowiedzUsuń