Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznego zawijanego makowca. A przecież według dawnych wierzeń te magiczne ziarenka zapewniają bogactwo, urodzaj
i spokojny sen.
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki do podsypywania
- 21 g suchych drożdży
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 180 ml letniego mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżki spirytusu
- 150 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo: duża puszka masy makowej.
Suche drożdże mieszamy z mąką.
Dodajemy pozostałe składniki,
a masło na samym końcu.
Wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulę, przykrywamy ręcznikiem,
odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
Rozwałkowujemy na prostokątne placki
o grubości ok. 3 mm.
Masę makową nakładamy
(zaczynając 2cm od brzegów).
Zwijamy jak roladę,
a końce makowców podkładamy pod spód.
Każdy z makowców przekładamy
na posmarowany olejem papier do pieczenia, owijamy nim ciasto dwukrotnie,
pozostawiając ok. 1 cm luzu.
Makowce układamy na blasze w sporych odstępach.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni,
do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem
(1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody).
Wierzch posypujemy skórką pomarańczową
lub makiem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz