Makowiec zawijany

Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznego zawijanego makowca. A przecież według dawnych wierzeń te magiczne ziarenka zapewniają bogactwo, urodzaj 
i spokojny sen.


Składniki (na 3 strucle):
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki do podsypywania
  • 21 g suchych drożdży
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 180 ml letniego mleka 
  • pół łyżeczki soli 
  • 1 i 1/2 łyżki spirytusu
  • 150 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo: duża puszka masy makowej.

Suche drożdże mieszamy z mąką. 
Dodajemy pozostałe składniki, 
a masło na samym końcu.
Wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulę, przykrywamy ręcznikiem,
odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
Rozwałkowujemy na prostokątne placki 
o grubości ok. 3 mm. 
Masę makową nakładamy 
(zaczynając 2cm od brzegów).
Zwijamy jak roladę,
 a końce makowców podkładamy pod spód.
Każdy z makowców przekładamy 
na posmarowany olejem papier do pieczenia, owijamy nim ciasto dwukrotnie, 
pozostawiając ok. 1 cm luzu.
Makowce układamy na blasze w sporych odstępach.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni,
do uzyskania złoto-brązowego koloru. 
Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem 
(1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody).
Wierzch posypujemy skórką pomarańczową 
lub makiem.

Smacznego!


 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly