Smaczna, wilgotna babka cytrynowo-jogurtowa może być ozdobą stołu wielkanocnego.
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z cytryny
- sok z jednej cytryny
Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę,
stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy.
Dodajemy jogurt, olej, skórkę i sok z cytryny.
Delikatnie mieszamy składniki.
Do masy dodajemy małymi partiami mąkę, proszek do pieczenia i budyń.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem
i wysypanej kaszą manną.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu studzimy i polewamy dowolna polewą.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz