Babka cytrynowo-jogurtowa

Smaczna, wilgotna babka cytrynowo-jogurtowa może być ozdobą stołu wielkanocnego.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z cytryny
  • sok z jednej cytryny

Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę, 
stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy.  
Dodajemy jogurt, olej, skórkę i sok z cytryny.
Delikatnie mieszamy składniki.
Do masy dodajemy małymi partiami mąkę, proszek do pieczenia i budyń.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem 
i wysypanej kaszą manną.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu studzimy i polewamy dowolna polewą.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly