Czy jedliście ciasto bez mąki
i tylko z odrobiną cukru?
Jeśli nie, to spróbujcie.
Pracy niewiele, a efekt znakomity.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag zmielonych orzechów
- 4 jajka
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
Orzechy
tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się
nie przykleiły)
lub w specjalnej maszynce do bakalii.
Cztery żółtka i
jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier.
Dodajemy orzechy
mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę
i
stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na
małą tortownicę
lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160-180 stopni
i
pieczemy na złoty kolor około 60 minut.
Polewa czekoladowa:
- 40-50 g gorzkiej czekolady
- cukier do smaku
- odrobina mleka lub wody
Do
rondelka wrzucamy czekoladę
i podgrzewamy by się roztopiła
dodając
odrobinę wody lub mleka oraz cukier.
Gotową polewą polewamy ciasto.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz