Ciasto orzechowe

Czy jedliście ciasto bez mąki 
i tylko z odrobiną cukru? 
Jeśli nie, to spróbujcie. 
Pracy niewiele, a efekt znakomity. 




Składniki:

Ciasto:
  • 25 dag zmielonych orzechów
  • 4 jajka
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru

Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły)
 lub w specjalnej maszynce do bakalii. 
Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier.  
Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę 
i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę 
lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
 do temperatury 160-180 stopni 
i pieczemy na złoty kolor około 60 minut.

Polewa czekoladowa:
  • 40-50 g gorzkiej czekolady
  • cukier do smaku
  • odrobina mleka lub wody

Do rondelka wrzucamy czekoladę 
i podgrzewamy by się roztopiła 
dodając odrobinę wody lub mleka oraz cukier. 
Gotową polewą polewamy ciasto.

Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly