Wszędzie mnóstwo smakowitych owoców. Co z nimi zrobić?
Może tartaletki?
Przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1 kostka margaryny "Kasia"
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przesianą
mąkę z solą i proszkiem do pieczenia
ucieramy z margaryną.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje
(ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem).
Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę
i wysypujemy na nią groch
(groch stanowi obciążenie dla ciasta
i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie).
Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
ucieramy z margaryną.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje
(ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem).
Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę
i wysypujemy na nią groch
(groch stanowi obciążenie dla ciasta
i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie).
Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Tartaletki
po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym (zgodnie z przepisem
na opakowaniu) budyniem waniliowym
i dekorujemy dowolnymi owocami.
i dekorujemy dowolnymi owocami.
Świetne tartaletki, mocno owocowe :)
OdpowiedzUsuń