Tartaletki z owocami

Wszędzie mnóstwo smakowitych owoców. Co z nimi zrobić? 
Może tartaletki
Przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia 
ucieramy z margaryną. 
Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. 
Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje 
(ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem).
 Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę 
i wysypujemy na nią groch
 (groch stanowi obciążenie dla ciasta
 i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie). 
Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. 
Tartaletki po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym  (zgodnie z przepisem na opakowaniu) budyniem waniliowym 
i dekorujemy dowolnymi owocami.

Smacznego!








1 komentarze:

Printfriendly