Zawsze zastanawiałam się,
czy ciasto ze szpinakiem jest smaczne.
Na zdjęciach - piękny, zielony kolor.
A smak?
Niesamowity, zaskakujący.
Spróbujcie sami, zachęcam.
Składniki:
- 3 jajka
- 35 dag mrożonego szpinaku
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gazę
i odciskamy nadmiar wody.
Blenderem miksujemy szpinak.
i odciskamy nadmiar wody.
Blenderem miksujemy szpinak.
Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej.
Na koniec dodajemy olej, mąkę
i proszek do pieczenia.
Pieczemy w kwadratowej blaszce
w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.
Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta
i kruszymy na talerzyku.
Krem:
- 400 ml śmietany
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix
i cukier puder.
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone
i lekko mieszamy z całością.
Ciasto przekrajamy na 2 blaty
i przekładamy kremem.
Wierzch ciasta smarujemy niewielką ilością kremu
i posypujemy pokruszonym ciastem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz