Leśny mech

Zawsze zastanawiałam się, 
czy ciasto ze szpinakiem jest smaczne. 
Na zdjęciach - piękny, zielony kolor.
A smak?
Niesamowity, zaskakujący.
Spróbujcie sami, zachęcam.


Składniki:
  • 3 jajka 
  • 35 dag mrożonego szpinaku 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gazę 
i odciskamy nadmiar wody.
Blenderem miksujemy szpinak.
Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej.
Na koniec dodajemy olej, mąkę 
i proszek do pieczenia.
Pieczemy w kwadratowej blaszce 
w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. 
Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta 
i kruszymy na talerzyku.
Krem:
  •  400 ml śmietany
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix
 Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix 
i cukier puder.
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone
i lekko mieszamy z całością.
Ciasto przekrajamy na 2 blaty 
i przekładamy kremem.
Wierzch ciasta  smarujemy niewielką ilością kremu
 i posypujemy pokruszonym ciastem.

Smacznego!







 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly