Torcik adwokatowy

Dzisiaj na moim stole pojawił się torcik adwokatowy z owocami.
Pyszny tort na wyjątkowe okazje. 
Jego wyjątkowy smak 
to bita śmietana z adwokatem.

Składniki: 

Biszkopt kakaowy:
  •  3 jajka
  • pół szklanki cukru 
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżki octu
Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier.
Następnie dodajemy po jednym żółtku i kolejno: 
olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. 
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt studzimy.
Wierzch ciasta delikatnie ścieramy na tarce.
 
Masa adwokatowa:
  • pół litra śmietanki tortowej 36%
  • 1 szklanka "Adwokata"
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • pół szklanki wody
  • ok. łyżki cukru pudru
  • owoce: winogrona, borówki, brzoskwinie
 
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie 
i odstawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy,
 dodając stopniowo "Adwokata".
Następnie dodajemy cukier puder.
 Na koniec wlewamy żelatynę 
i ponownie delikatnie miksujemy. 

Na przygotowany wcześniej biszkopt kładziemy owoce i masę adwokatową.
Wierzch posypujemy startym biszkoptem.
Torcik schładzamy w lodówce.

Smacznego!







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly