Dzisiaj na moim stole pojawił się torcik adwokatowy z owocami.
Pyszny tort na wyjątkowe okazje.
Jego wyjątkowy smak
to bita śmietana z adwokatem.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżki octu
Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier.
Następnie dodajemy po jednym żółtku i kolejno:
olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt studzimy.
Wierzch ciasta delikatnie ścieramy na tarce.
Masa adwokatowa:
- pół litra śmietanki tortowej 36%
- 1 szklanka "Adwokata"
- 6 łyżeczek żelatyny
- pół szklanki wody
- ok. łyżki cukru pudru
- owoce: winogrona, borówki, brzoskwinie
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie
i odstawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy,
dodając stopniowo "Adwokata".
Następnie dodajemy cukier puder.
Na koniec wlewamy żelatynę
i ponownie delikatnie miksujemy.
Na przygotowany wcześniej biszkopt kładziemy owoce i masę adwokatową.
Wierzch posypujemy startym biszkoptem.
Torcik schładzamy w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz