Tęczowy torcik

Zapraszam na tęczowy torcik 
z galaretek. 
Na pewno spodoba się dzieciom.


Składniki:

  • 450 ml mleka
  • 45 g żelatyny
  • galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. 
Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. 
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją 
do momentu rozpuszczenia i studzimy. 
Jeśli masa mleczna za szybko stężałaby, 
należy ją umieścić w misce z ciepłą wodą.
Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, 
a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej 
i schładzamy w lodówce. 
Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. 
Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. 
Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy 
w lodówce. 

Smacznego!







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly