Nasiona chia to nic innego jak szałwia hiszpańska z Ameryki Południowej. Kiedyś uznawano ją za pokarm bogów. Ostatnio chia jest bardzo modna,
ponieważ ma niesamowite właściwości. Te maleńkie ziarenka są bogate
w witaminy, błonnik, białko.
Pęcznieją aż dziesięciokrotnie i dlatego tak bardzo lubią je osoby
dbające o linię.
Pudding chia dekorujemy jak podpowiada nam wyobraźnia: owocami, orzechami, płatkami owsianymi.
Dla smaku możemy dodać miód,
syrop klonowy, wanilię.
Składniki:
(jedna porcja)
- 150 ml mleka
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka miodu
- owoce
Do mleka dodajemy nasiona chia i miód.
Tak przygotowaną porcję wkładamy do lodówki
na całą noc.
Rano pudding dekorujemy dowolnymi owocami.
Możemy posypać płatkami owsianymi.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz