Biszkopt,
budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe
- a
jakże efektowny rezultat.
Ciasto jest pyszne i orzeźwiające.
Po
prostu palce lizać!
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- brzoskwinie w puszce
- 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka)
- 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
- 3 szklanki śmietany kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 torebki śmietan fix
- starta czekolada
Żółtka
ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy z cukrem waniliowym
na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i
łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę
wyłożoną papierem
do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Po
ostudzeniu na cieście układamy osączone
i pokrojone brzoskwinie.
Proszek
budyniowy mieszamy
ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki.
Sok
pomarańczowy podgrzewamy
z pozostałym syropem.
Mieszając wlewamy
rozpuszczony budyń i gotujemy.
Kremem
budyniowym przykrywamy brzoskwinie
i wyrównujemy.
Ciasto wstawiamy na
godzinę do lodówki.
Schłodzoną kremówkę ubijamy
z cukrem pudrem i
śmietan-fix.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy
na kremie budyniowym.
Na tarce
ścieramy czekoladę
i posypujemy wierzch ciasta.
Smacznego!
uwielbiam takie ciasta! :) pięknie się prezentuje i przepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń