Ciasto z brzoskwiniami

Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe 
- a jakże efektowny rezultat. 
Ciasto jest pyszne i orzeźwiające. 
Po prostu palce lizać!

 
Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • brzoskwinie w puszce
  • 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka)
  • 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 torebki śmietan fix
  • starta czekolada

Żółtka ucieramy z cukrem. 
Białka ubijamy z cukrem waniliowym 
na sztywną pianę. 
 Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę 
wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. 
Po ostudzeniu na cieście układamy osączone 
i pokrojone brzoskwinie. 

Proszek budyniowy mieszamy 
ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki. 
Sok pomarańczowy podgrzewamy 
z pozostałym syropem. 
Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. 

Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie 
i wyrównujemy. 
Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. 
Schłodzoną kremówkę ubijamy 
z cukrem pudrem i śmietan-fix. 
Bitą śmietanę rozsmarowujemy 
na kremie budyniowym. 
Na tarce ścieramy czekoladę 
i posypujemy wierzch ciasta.

Smacznego!






2 komentarze:

Printfriendly