Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową

Lubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. 
To takie ciasto trzy w jednym 
- sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową. 
Ciasto jest pracochłonne, 
jednak warto się pokusić, 
ponieważ efekt końcowy jest imponujący.




Składniki:

Ciasto orzechowe:
  •  8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g zmielonych orzechów
  • 200 g margaryny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. 
Do masy dodajemy wymieszane obie mąki 
i proszek do pieczenia. 
Na koniec dodajemy roztopioną margarynę 
i zmielone orzechy. 
Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik:
  • 1 kg białego sera
  • 8 jajek
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  •  200 g margaryny
  • 450 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku.  
Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki 
z proszkiem do pieczenia. 
Białka ubijamy na sztywną pianę 
i dodajemy do masy serowej. 
Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe 
- ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni.

Masa jabłkowa: 
  •  3 kg jabłek
  •  4 galaretki cytrynowe 
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 
Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.
Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. 
Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem:
  • 400 g margaryny
  • 2 szklanki śmietany 18 % 
  • 12 łyżek cukru
Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę. 

Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. 
Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem. Wierzch ciasta możemy posypać orzechami 
lub okruszkami z ciasta orzechowego.

Smacznego!





2 komentarze:

Printfriendly