Fale Dunaju ze śliwkami

Lekko kwaśny smak śliwek sprawia, 
że ciasto jest pyszne 
i szybko znika z talerza.




Składniki:

Ciasto:
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek 
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 kg śliwek
Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kostka masła
Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao


Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. 
Ucierając dodajemy po jednym żółtku. 
Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. 
Ciasto dzielimy na dwie równe części. 
Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę 
i ponownie delikatnie mieszamy. 
Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem 
do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, 
a na nie jasne ciasto. 
Śliwki myjemy i kroimy na połówki 
i usuwamy pestki. 
 Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.
 Ciasto pieczemy 45 minut 
w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka 
i rozrabiamy w nim budynie. 
Pozostałe mleko gotujemy 
i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. 
Studzimy. 
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę 
i do niej stopniowo dodajemy budyń. 
Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku 
i gotujemy na jednolitą masę. 
 Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. 
Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.

Smacznego!







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly