Lekko kwaśny smak śliwek sprawia,
że ciasto jest pyszne
i szybko znika z talerza.
i szybko znika z talerza.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany
- 0,5 kg śliwek
Krem:
- 0,5 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 5 łyżek cukru pudru
- kostka masła
Polewa:
- 1 łyżka margaryny
- 1,5 łyżki wody
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki kakao
Margarynę
ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodajemy po jednym
żółtku.
Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta.
z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Do jednej części dodajemy
kakao, śmietanę
i ponownie delikatnie mieszamy.
i ponownie delikatnie mieszamy.
Na posmarowaną tłuszczem
i wyłożoną papierem
do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto,
a na nie jasne ciasto.
do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto,
a na nie jasne ciasto.
Śliwki myjemy i kroimy na połówki
i usuwamy pestki.
i usuwamy pestki.
Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.
Ciasto pieczemy 45 minut
w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka
i rozrabiamy w nim budynie.
w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka
i rozrabiamy w nim budynie.
Pozostałe mleko
gotujemy
i na gotujące wlewamy rozrobione budynie.
i na gotujące wlewamy rozrobione budynie.
Studzimy.
Masło z
cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę
i do niej stopniowo dodajemy budyń.
i do niej stopniowo dodajemy budyń.
Gotową masę wykładamy na ciasto.
Wszystkie
składniki polewy umieszczamy w rondelku
i gotujemy na jednolitą masę.
Polewę studzimy i polewamy nią ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy na
godzinę do lodówki.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz