Kiedy jest sezon na jagody, to warto je zamrozić,
a później przygotować z nich szarlotkę.
Przepis ten jest dość stary, ale sprawdzony.
Jagodowa szarlotka jest naprawdę pyszna.
Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2-3 łyżki śmietany
- pół litra jagód
- 1 szklanka cukru
- 10 dag kokosu
- 4 białka
Dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy
i ponownie zagniatamy ciasto.
i ponownie zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Jedną jasną część wkładamy do kwadratowej blaszki.
Na ciasto wykładamy jagody
(ja użyłam mrożonych, oczywiście wcześniej je rozmroziłam).
Na jagody wylewamy pianę ubitą z białek
z dodatkiem cukru i kokosu.
z dodatkiem cukru i kokosu.
Na wyłożoną pianę ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz