Jagodowa szarlotka


Kiedy jest sezon na jagody, to warto je zamrozić, 
a później przygotować z nich szarlotkę. 
Przepis ten jest dość stary, ale sprawdzony. 
Jagodowa szarlotka jest naprawdę pyszna.



Składniki:

Ciasto: 
  • 1 kostka masła
  •  4 żółtka
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  •  1 cukier wanilinowy
  • 2-3 łyżki śmietany
Nadzienie:
  •  pół litra jagód
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag kokosu
  • 4 białka
Masło siekamy na stolnicy razem z mąką.
Dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy 
i ponownie zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Jedną jasną część wkładamy do kwadratowej blaszki.
Na ciasto wykładamy jagody
 (ja użyłam mrożonych, oczywiście wcześniej je rozmroziłam).
Na jagody wylewamy pianę ubitą z białek 
z dodatkiem cukru i kokosu.
Na wyłożoną pianę ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly