Pijak

To ciasto jest na pewno wszystkim znane - z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. 
Stąd nazwa "pijak"
Ciasto pięknie się prezentuje, 
a jeszcze bardziej smakuje.


Składniki:

Ciasto:
  • 9 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki suchego maku
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Masa:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
Do 0,5 szklanki mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier, cukier waniliowy i to wszystko mieszamy 
i wlewamy do gotującego się mleka. 
Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła.


Przygotowanie ciasta:
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki.
 Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. 

Na ciasto nakładamy masę. 

3 paczki herbatników moczymy 
w wódce lub spirytusie. 
Układamy je na kremie 
i polewamy dowolną polewą czekoladową.

Smacznego!




2 komentarze:

Printfriendly