To ciasto jest na pewno wszystkim znane - z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem.
Stąd nazwa "pijak".
Ciasto pięknie się prezentuje,
a jeszcze bardziej smakuje.
Składniki:
Ciasto:
- 9 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki suchego maku
- 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Masa:
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
Do 0,5 szklanki mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 2
łyżki mąki ziemniaczanej, cukier, cukier waniliowy i to wszystko mieszamy
i wlewamy do gotującego
się mleka.
Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z
kostką masła.
Przygotowanie ciasta:
Białka
ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i
wiórki.
Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Na ciasto nakładamy masę.
3 paczki herbatników moczymy
w wódce lub spirytusie.
Układamy je na kremie
i polewamy dowolną polewą czekoladową.
Smacznego!
przepyszne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńchyba paniusia zpomniała o cukrze do kremu...
OdpowiedzUsuń