Tort Rafaello z truskawkami

Jeszcze takiego pysznego tortu 
nie jadłam. 
Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, 
ze świeżymi truskawkami. 
Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. 
Polecam!


Składniki:

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru

Masa Raffaello:
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 750 g serka mascarpone
  • 2 czekolady po 100 g
  • 4 łyżki likieru kokosowego
Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: 
jagód, brzoskwiń, malin):
  • 20 świeżych truskawek 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę startej skórki z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. 
Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Gotujemy mleko kokosowe. 
Do niego dodajemy wiórki kokosowe
 i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. 
Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. 
Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. 
Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady 
i schładzamy w lodówce. 
Serek mascarpone  miksujemy z cukrem pudrem, 
dodajemy zimną masę kokosową. 
Jeszcze raz wstawiamy do lodówki.
15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, 
cukier waniliowy, 
dżem miksujemy blenderem. 
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. 
Gotujemy ją. 
Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. 
Studzimy.
Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym,
 nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową. 
Tak robimy również z drugim biszkoptem. 
Nakładamy trzeci biszkopt. 
Cały tort smarujemy masą kokosową, 
posypujemy wiórkami kokosowymi 
i ozdabiamy kulkami Raffaello i truskawkami.

Smacznego!





2 komentarze:

Printfriendly