Jeszcze takiego pysznego tortu
nie jadłam.
nie jadłam.
Tort Raffaello z truskawkami
rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający,
ze świeżymi truskawkami.
Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy.
Polecam!
ze świeżymi truskawkami.
Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy.
Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
Masa Raffaello:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 75 g wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 750 g serka mascarpone
- 2 czekolady po 100 g
- 4 łyżki likieru kokosowego
Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców:
jagód, brzoskwiń, malin):
- 20 świeżych truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- trochę startej skórki z cytryny
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka
ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz
przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną.
Ciasto wykładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180
stopni.
Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Gotujemy
mleko kokosowe.
Do niego dodajemy wiórki kokosowe
i tak gotujemy 30
minut od czasu do czasu mieszając.
Gdy wiórki wchłoną całe mleko
dodajemy likier kokosowy.
Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą
czekoladę.
Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady
i schładzamy w lodówce.
i schładzamy w lodówce.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem,
dodajemy zimną
masę kokosową.
Jeszcze raz wstawiamy do lodówki.
15
truskawek , sok i skórkę z cytryny,
cukier waniliowy,
dżem miksujemy blenderem.
cukier waniliowy,
dżem miksujemy blenderem.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy
do masy truskawkowej.
Gotujemy ją.
Po zagotowaniu dodajemy pokrojone
truskawki.
Studzimy.
Biszkopt
skrapiamy likierem kokosowym,
nakładamy frużelinę truskawkową i masę
kokosową.
Tak robimy również z drugim biszkoptem.
Nakładamy trzeci
biszkopt.
Cały tort smarujemy masą kokosową,
posypujemy wiórkami kokosowymi
posypujemy wiórkami kokosowymi
i ozdabiamy kulkami Raffaello i truskawkami.
Smacznego!
tort wygląda obłędnie, mmmm... :)
OdpowiedzUsuńZajadałabym się... Wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuń