Tort, który proponuję
to tort szwarcwaldzki
zwany również Czarnolas.
Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie
z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku.
Składniki (duża tortownica):
- 8 jajek
- 150 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- odrobina soli
- 0,5 proszku do pieczenia
- 750 g śmietany
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- aromat migdałowy
- 1 kompot wiśniowy
- 1 szklanka ponczu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
Mąkę
i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia.
Do
żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na
sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
Do tego dodajemy
energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 35-40 minut.
Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej żelatynę
oraz 1 łyżkę cukru pudru.
Wiśnie odsączamy,
a kompot wykorzystujemy do ponczu.
Pięć minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby
znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to,
co wystaje nad blaszką. Przekrajamy na 3 części. Pierwszą warstwę
nasączamy mocno ponczem
i rozsmarowujemy warstwę śmietany,
a następnie
układamy wiśnie tworząc pierścienie.
To samo robimy z drugą i trzecią
warstwą.
Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu
możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów.
Wierzch
dekorujemy rozetkami ze śmietany
i ozdabiamy wiśniami.
Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny.
Smacznego!
pięknie się prezentuje, z dodatkiem wiśni..mmm.. musi smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń