Tort szwarcwaldzki Czarnolas

Tort, który proponuję 
to tort szwarcwaldzki  
zwany również Czarnolas
Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie 
z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku. 


Składniki (duża tortownica):
  • 8 jajek
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina soli
  • 0,5 proszku do pieczenia
  • 750 g śmietany
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • aromat migdałowy
  • 1 kompot wiśniowy
  • 1 szklanka ponczu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy

Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. 
Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. 
Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni 
na 35-40 minut. 
Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej żelatynę 
oraz 1 łyżkę cukru pudru.
Wiśnie odsączamy, 
a kompot wykorzystujemy do ponczu.
Pięć minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to, co wystaje nad blaszką. Przekrajamy na 3 części. Pierwszą warstwę nasączamy mocno ponczem 
i rozsmarowujemy warstwę śmietany, 
a następnie układamy wiśnie tworząc pierścienie. 
To samo robimy z drugą i trzecią warstwą. 
Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów. 
Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany 
i ozdabiamy wiśniami. 
Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny. 

Smacznego!




1 komentarze:

  1. pięknie się prezentuje, z dodatkiem wiśni..mmm.. musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly