Bardzo
lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło.
Moim ulubionym ciastem jest szarlotka z pianką, pyszna rozpływająca się w ustach.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 300 g masła
- 1,5 kg jabłek
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
Spód kruchego ciasta:
Zagniatamy
mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy
do lodówki
na 30 minut.
Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną
masłem blaszkę.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Jabłka
obieramy, usuwamy gniazda nasienne,
kroimy w cienkie plastry.
Wkładamy
do garnka, dodajemy pozostałą część masła, dusimy pod przykryciem aż
jabłka będą miękkie. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
po czym dodajemy cukier.
Na
upieczony spód nakładamy jabłka,
przykrywamy ubitą pianą i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 15 minut.
Smacznego!
Elu cudowne ciasto, uwielbiam słodkości z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńCiastka z jabłkami są pyszne.
OdpowiedzUsuńPrawdziwy dom pachnie ciastem :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda bajecznie :)