Tort truskawkowo-kokosowy


Tort pachnący truskawkami, 
a do tego z pysznym kremem budyniowym i chrupiącym kokosem.
Smakuje rewelacyjnie, 
a pachnie latem i słońcem.



Składniki:
Biszkopt (tortownica 21 cm):
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blat kokosowy:
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 200 g kokosu
Krem:
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Masa truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 szklanki wody

Biszkopt: 
Białka ubijamy z cukrem 
i szczyptą soli na sztywną pianę. 
Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. 
Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo
 do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, 
wylewamy ciasto. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 
około 25 minut. 
Studzimy.


Blat kokosowy:
Białka z cukrem ubijamy na sztywno. 
Wsypujemy wiórki kokosowe 
i delikatnie mieszamy łyżką. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
i równomiernie nakładamy masę kokosową. 
Pieczemy około 20 min 
w temperaturze 180 stopni. 
Studzimy.


Krem budyniowy:

W pół szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy
i wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka z cukrem i ponownie zagotowujemy.
Studzimy. 
Masło ucieramy z cukrem pudrem 
i dodajemy porcjami zimny budyń.

Masa truskawkowa: 
Truskawki kroimy na małe kawałki. 
Zalewamy wodą, dodajemy cukier 
i gotujemy około 5 minut. 
W pół szklanki wody mieszamy budyń,
wlewamy do truskawek i mieszając zagotujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę 
i dokładnie wymieszamy. 
Studzimy.
 
Na biszkopt nakładamy połowę kremu budyniowego, następnie masę truskawkową i pozostałą część kremu. Na koniec nakładamy blat kokosowy.
Tort schłodzamy w lodówce.
 
Smacznego!
 



 




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly