Tort pachnący truskawkami,
a do tego z pysznym kremem budyniowym i chrupiącym kokosem.
Smakuje rewelacyjnie,
a pachnie latem i słońcem.
Składniki:
Biszkopt (tortownica 21 cm):
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blat kokosowy:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 200 g kokosu
Krem:
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Masa truskawkowa:
- 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek cukru
- 0,5 szklanki wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 szklanki wody
Biszkopt:
Białka ubijamy z
cukrem
i szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo
do masy jajecznej i delikatnie
wymieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni
około 25 minut.
Studzimy.
Blat kokosowy:
Białka z cukrem ubijamy na sztywno.
Wsypujemy wiórki kokosowe
i delikatnie mieszamy łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
i równomiernie nakładamy masę kokosową.
Pieczemy około 20 min
w temperaturze 180 stopni.
Studzimy.
Krem budyniowy:
Krem budyniowy:
W pół
szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy
i wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka z cukrem i ponownie zagotowujemy.
Studzimy.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem
i dodajemy porcjami zimny budyń.
Masa truskawkowa:
Masa truskawkowa:
Truskawki kroimy na małe
kawałki.
Zalewamy wodą, dodajemy cukier
i gotujemy około 5 minut.
W pół szklanki wody mieszamy budyń,
wlewamy do truskawek i
mieszając zagotujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę
i dokładnie
wymieszamy.
Studzimy.
Na biszkopt nakładamy połowę kremu budyniowego, następnie masę truskawkową i pozostałą część kremu. Na koniec nakładamy blat kokosowy.
Tort schłodzamy w lodówce.
Tort schłodzamy w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz