Taki deser zachwyci wszystkich.
Delikatne rurki i rozpływający się
w ustach krem truskawkowy.
Składniki:
(12 sztuk)
- 1 płat ciasta francuskiego
- 0,5 l śmietany tortowej 30%
- 0,5 kg zmiksowanych truskawek
- cukier puder
- 1 jajko
- gruby cukier do posypania
Kroimy na paski o szerokości 3 cm.
Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem
(tak na zakładkę),
smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem.
Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni
do uzyskania złotego koloru.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (do smaku)
i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki.
Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki
i schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Pychota :)
OdpowiedzUsuńJa do śmietany dodaję jeszcze serek mascarpone, wtedy jest bardziej zwarta i dłużej się trzyma :)