Rurki z kremem truskawkowym

Taki deser zachwyci wszystkich.
Delikatne rurki i rozpływający się 
w ustach krem truskawkowy.
 



Składniki:
(12 sztuk)

  •  1 płat ciasta francuskiego
  • 0,5 l śmietany tortowej 30%
  • 0,5 kg zmiksowanych truskawek
  • cukier puder 
  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania
Ciasto francuskie rozmrażamy.
Kroimy na paski o szerokości 3 cm.
Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem 
(tak na zakładkę), 
smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem.
Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni 
do uzyskania złotego koloru.
 Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (do smaku) 
i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki.
Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki
i schładzamy w lodówce.

Smacznego!





1 komentarze:

  1. Pychota :)
    Ja do śmietany dodaję jeszcze serek mascarpone, wtedy jest bardziej zwarta i dłużej się trzyma :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly