Donaty

Coś na deser. 
Puszyste, pyszne, rozpływające się w ustach 
- donaty
Chociaż są pracochłonne, efekt jest imponujący.


Składniki:

  • 1/2 kg sera
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 całe jajka
  • 1 zapach według uznania
  • 1/2 margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu
  • olej do smażenia
Margarynę rozpuszczamy i ostudzimy. 
Jaja, cukier, mąkę, zapach, sodę, ser 
- wszystko wyrabiamy nożem i rozwałkowujemy 
na grubość 1 cm. 
Szklanka wycinamy kółka, a środki - kieliszkiem. 
Tak przygotowane krążki i kulki 
 wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. 
Po usmażeniu możemy posypać cukrem pudrem 
lub polukrować. 

Smacznego!





4 komentarze:

  1. przepięknie się prezentują, w smaku muszą być również przepyszne :) jeszcze nigdy nie miałam okazji robić takich smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do ich przygotowania i skosztowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego sera należśy użyć? Bo chyba nie żółtego...?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly