Pamiętam ich smak z dzieciństwa.
To moje ulubione rurki z bitą śmietaną.
Składniki:
- 4 białka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 15 dag roztopionego masła
- cukier waniliowy
Do
naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy
cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy.
Stopniowo wlewamy i miksujemy
roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę.
Waflownicę
smarujemy olejem i rozgrzewamy.
Na środek nakładamy łyżkę ciasta i
pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy
ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki
od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem
napełniamy bita śmietaną
lub dowolnym kremem według upodobań.
Smacznego!
ależ pychotka! :) porywam kilka do heratki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco. Kiedyś muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuń