Na pewno znany jest Wam ten przepis. Jednak postanowiłam go zamieścić, ponieważ Śnieżny puch
jest zachwycająco smaczny.
Delikatny jak pianka.
(blaszka 24 cm x 24 cm)
Spód:
- 2 opakowania herbatników
Masa:
- 0,5 kg zmielonego białego sera
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 "Śnieżki"
- 1 szklanka mleka
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzącej wody
Kokosowa posypka:
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Na dnie blaszki układamy herbatniki.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody
i odstawiamy do ostygnięcia.
"Śnieżki" ubijamy z mlekiem,
aż uzyskamy gęstą, puszystą bitą śmietanę.
Do ubitej "Śnieżki" dodajemy cukier puder oraz ser.
Krótko miksujemy.
Wystudzoną galaretkę powoli wlewamy do masy.
Przygotowaną masę wylewamy na herbatniki.
Schładzamy w lodówce.
Aby przygotować posypkę kokosową
masło roztapiamy w rondelku,
dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
Smażymy kokos do momentu zarumienienia.
Cały czas mieszamy, aby kokos się nie przypalił.
Ostudzoną posypką kokosową posypujemy masę.
Smacznego!
właśnie zrobiłem
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało.
UsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia,jestem pewna że będzie pyszne.Na razie obłędnie pachnie smażony na maśle kokos. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa, czy smakowało. Pozdrawiam.
Usuń