Sakiewki z jabłkami

Sakiewki z jabłkami to świetny pomysł na pyszne ciasteczka. Jabłka możemy zastąpić innymi owocami, np. śliwkami.


Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g drożdży
  • jabłka
  • 1 cytryna 
  • 250 g margaryny
  • czekolada
Z rozdrobnionych drożdży, cukru, 
100 ml letniego mleka i 2 łyżek mąki robimy rozczyn.
 Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy resztę mąki,
dodajemy pozostałe mleko,
dokładamy szczyptę soli, rozczyn,
1 łyżeczkę skórki z cytryny,
2 żółtka oraz starty tłuszcz,
 zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat 
o grubości ok. 3 mm, po czym kroimy na kwadraty 
o wymiarach 8x8 cm.
Po czym na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i kawałek czekolady.
Rogi ciasta sklejamy ze sobą, tworząc sakiewki.
Sakiewki smarujemy jajkiem
i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka posypujemy cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 
 



1 komentarze:

Printfriendly