Blok

Smak dzieciństwa - blok, 
a w nim dużo wafli, 
herbatników, bakalii.


Składniki:

Blok jasny:
  • 1 kostka margaryny
  •  1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 250 g mleka w proszku
  • herbatniki, wafle, bakalie
Do mleka i cukru 
dodajemy margarynę i rozpuszczamy. 
Następnie dodajemy mleko w proszku, 
herbatniki, wafle i bakalie.
Blok czekoladowy:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki kakao 
  •  mleko w proszku
  • herbatniki
Do mleka z cukrem dodajemy margarynę i gotujemy.
Następnie  w mleku rozpuszczamy margarynę 
i mleko w proszku. 
Mleka w proszku dodajemy tyle, 
żeby masa była dość gęsta.

Prostokątną blaszkę wykładamy folią.
Na nią wykładamy najpierw jasną masę, 
a później kakaową. 
Blok schładzamy w lodówce. 

Smacznego!




 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly