Sernik gotowany na miodowych plackach z jabłkami

Wyjątkowe ciasto 
- połączenie kilku smaków: 
miód, jabłka, ser i beza.

Składniki:

Ciasto miodowe:
  • 500g mąki
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę przesiewamy.
Sodę mieszamy z mlekiem. 
Wszystkie składniki zagniatamy. 
Ciasto dzielimy na dwie części. 
Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia 
na wielkość kwadratowej blaszki. 
 Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego 
do 200*C i pieczemy około 15-20 minut 
aż będą rumiane.  

Sernik gotowany:
  • 1 kg sera
  • 35 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • pół szklanki mleka
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej

Margarynę ucieramy  z cukrem i żółtkami. 
Dodajemy ser (zmielony dwukrotnie lub wiaderka).
Wszystko ucieramy.
Masę gotujemy na małym ogniu, 
nie przerywając mieszania. 
Kiedy masa serowa zacznie wrzeć,
wlewamy mleko wymieszane 
z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej
i zagotowujemy, aż masa zacznie wrzeć.

Warstwa jabłkowa :
  • 1,5 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Jabłka obieramy, 
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka prużymy na małym ogniu.
Na koniec wsypujemy galaretki, 
mieszamy do momentu rozpuszczenia.
 
 Beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu 
Białka ubijamy z cukrem i solą na sztywno. 
Pod koniec ubijania dodajemy 
mąkę ziemniaczaną i ocet. 
Kiedy jeden placek wystygnie, 
nakładamy na niego pianę 
i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut,
 a następnie suszymy w 160 stopniach 
jeszcze około 30 minut. 
 
Składanie ciasta:
Na pierwszy placek nakładamy połowę jabłek, 
sernik gotowany, pozostałe jabłka i placek z bezą. 
 
Smacznego!
 

 

 
 

1 komentarze:

Printfriendly