Wyjątkowe ciasto
- połączenie kilku smaków:
miód, jabłka, ser i beza.
Ciasto miodowe:
- 500g mąki
- 200g cukru
- 200g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiewamy.
Sodę mieszamy z mlekiem.
Wszystkie składniki zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Obie rozwałkowujemy na papierze do
pieczenia
na wielkość kwadratowej blaszki.
Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 200*C i pieczemy około 15-20
minut
aż będą rumiane.
Sernik gotowany:
- 1 kg sera
- 35 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- 15 dag margaryny
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy ser (zmielony dwukrotnie lub wiaderka).
Wszystko ucieramy.
Masę gotujemy na małym ogniu,
nie przerywając mieszania.
Kiedy masa serowa zacznie wrzeć,
wlewamy mleko wymieszane
z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej
i zagotowujemy, aż masa zacznie wrzeć.
Warstwa jabłkowa :
- 1,5 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Jabłka obieramy,
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka prużymy na małym ogniu.
Na koniec wsypujemy galaretki,
mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
Białka ubijamy z cukrem i solą na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy
mąkę
ziemniaczaną i ocet.
Kiedy jeden placek wystygnie,
nakładamy na niego
pianę
i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut,
a następnie
suszymy w 160 stopniach
jeszcze około 30 minut.
Składanie ciasta:
Na pierwszy placek nakładamy połowę jabłek,
sernik gotowany, pozostałe jabłka i placek z bezą.
Smacznego!
Mmm, coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuń