Puszyste, delikatne i niezmiennie pyszne - pachnące latem.
Przygotowanie tego marmurka wymaga trochę czasu, ale wysiłek się opłaci.
Końcowy efekt wzbudzi podziw gości
i domowników.
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- 25 dag mąki pszennej
- 5 jajek
- 4 łyżki mleka
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek kaszy manny
- 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii)
- śliwki
Połowę masła kroimy na kawałeczki.
Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.
Szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy z niego kulę
i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Rozbijamy pozostałe 4 jajka.
Oddzielamy żółtka od białek.
Pozostałe masło ucieramy razem z resztą cukru.
Kolejno dodajemy żółtka, a potem porcjami twaróg.
Dodajemy kaszkę, mleko, ser oraz sok z cytryny.
Dobrze mieszamy mikserem.
Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem
i oprószamy mąką.
Spód i boki wylepiamy ciastem.
Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje
masy serowej i maku.
Obie masy lekko przemieszamy widelcem,
by powstał marmurkowy wzorek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 175 stopni.
Pieczemy ok. 40 minut.
Ze śliwek wyjmujemy pestki
i układamy je na podpieczonym marmurku.
Pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
Studzimy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz