Makowy marmurek z serem i śliwkami

Puszyste, delikatne i niezmiennie pyszne - pachnące latem.
Przygotowanie tego marmurka wymaga trochę czasu, ale wysiłek się opłaci.
Końcowy efekt wzbudzi podziw gości 
i domowników. 

Składniki:
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii)
  • śliwki

Połowę masła kroimy na kawałeczki.
Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.
 Szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy z niego kulę 
i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Rozbijamy pozostałe 4 jajka.
Oddzielamy żółtka od białek.
 Pozostałe masło ucieramy razem z resztą cukru.
Kolejno dodajemy żółtka, a potem porcjami twaróg.
Dodajemy kaszkę, mleko, ser oraz sok z cytryny.
Dobrze mieszamy mikserem.
Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem 
i oprószamy mąką. 
Spód i boki wylepiamy ciastem.
Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje 
masy serowej i maku. 
Obie masy lekko przemieszamy widelcem,
by powstał marmurkowy wzorek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego 
do temperatury 175 stopni.
Pieczemy ok. 40 minut.
Ze śliwek wyjmujemy pestki 
i układamy je na podpieczonym marmurku.
Pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
Studzimy.

Smacznego!




 
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly