Róże z jabłkowych płatków

Róże z jabłkowych płatków 
w cieście francuskim 
efektownie wyglądają wśród 
innych wypieków.

Składniki:
  • 30 dag ciasta francuskiego
  • 5 jabłek, najlepiej z czerwoną skórką 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 
lub soku z cytryny 
 
Jabłka kroimy na połówki, 
wydrążamy gniazda nasienne i miąższ.
Przekrojone jabłka kroimy na cieniutkie plasterki.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę 
z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
 Wkładamy na chwilę jabłka,
aby zmiękły.
Odcedzamy, przekładamy na talerz,
odstawiamy do ostygnięcia.
Rozmrożone ciasto kroimy na paski 
o szerokości 4 cm. 
Każdy pasek posypujemy cukrem pudrem.
Na cieście układamy plasterki jabłek, 
tak aby ich półokrągła część wystawała ponad krawędź ciasta, a na dole pozostawał jeden centymetr wolnego ciasta.
Tym kawałkiem przykrywamy ułożone jabłka.
Wszystko zwijamy w luźny rulonik.
Róże układamy na blaszce.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni 
do zrumienienia.

Smacznego!




 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly