Róże z jabłkowych płatków
w cieście francuskim
efektownie wyglądają wśród
innych wypieków.
- 30 dag ciasta francuskiego
- 5 jabłek, najlepiej z czerwoną skórką
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
lub soku z cytryny
Jabłka kroimy na połówki,
wydrążamy gniazda nasienne i miąższ.
Przekrojone jabłka kroimy na cieniutkie plasterki.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę
z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
Wkładamy na chwilę jabłka,
aby zmiękły.
Odcedzamy, przekładamy na talerz,
odstawiamy do ostygnięcia.
Rozmrożone ciasto kroimy na paski
o szerokości 4 cm.
Każdy pasek posypujemy cukrem pudrem.
Na cieście układamy plasterki jabłek,
tak aby ich półokrągła część wystawała ponad krawędź ciasta, a na dole pozostawał jeden centymetr wolnego ciasta.
Tym kawałkiem przykrywamy ułożone jabłka.
Wszystko zwijamy w luźny rulonik.
Róże układamy na blaszce.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni
do zrumienienia.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz