To ciasto musi się udać.
A smakować będzie jeszcze bardziej.
Składniki:
Ciasto żółte:
Ciasto białe:
Ciasto kakaowe:
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 5 żółtek
- 180 g mąki
- 100 g jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto białe:
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 5 białek
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
Ciasto kakaowe:
- 3 jajka
-
30 g cukru
- 35 g mąki
- 10 g kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto żółte:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą
masę.
Dodajemy żółtka, jogurt, mąkę, proszek do
pieczenia. Dokładnie miksujemy.
Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto białe:
Masło roztapiamy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
Ciasto białe:
Masło roztapiamy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodając stopniowo
cukier.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną.
Wlewamy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na pierwsze ciasto.
Ciasto kakaowe:
Jajka ucieramy z cukrem.
Ciasto kakaowe:
Jajka ucieramy z cukrem.
Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy.
Wylewamy na drugie ciasto.
Pieczemy około 45
minut
w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Bardzo podoba mi się to ciasto, zwłaszcza wyraźnie widoczne warstwy :)
OdpowiedzUsuńPolecam to ciasto. Jest wyjątkowo smaczne.
Usuń