Żyrafa

Niedawno była ZEBRA, 
a dzisiaj zapraszam na ciasto, które wyglądem przypomina ŻYRAFĘ.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 300 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 6 dag roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao
  • roztrzepane jajko
     Mąkę przesiewamy do miski, 
dodajemy 4 łyżki cukru, drożdże, 
zalewamy ciepłym mlekiem (250 ml)
i odstawiamy na około 5 minut.
Następnie dodajemy jajka, sól 
i zagniatamy na gładkie ciasto. 
Po około 5 minutach wlewamy letnie masło 
i zagniatamy. 
Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część odkładamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką. 
Kakao mieszamy z pozostałym mlekiem na papkę, dodajemy wraz z cukrem do większego kawałka ciasta i znów wyrabiamy, 
aż do całkowitego połączenia. 
Tak przygotowane ciemne ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką 
i zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. 
Po tym czasie każdy kawałek chwilę wyrabiamy 
i dzielimy na 5 równych części.
Z każdego białego kawałka ciasta robimy podłużne, bardzo cienkie wałeczki o długości około 55 cm, 
które rozmaglowujemy.
 Ciasto z kakaem rolujemy na wałek o takiej samej długości, owijamy je białym ciastem i dzielimy na pół.
Takie wałeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
( na spodzie trzy, później cztery i na wierzchu trzy).
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy 
na około 60 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem 
i wkładamy do piekarnika. 
Pieczemy około 25-30 minut.

Smacznego!




 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly