Rogaliki drożdżowe

Dzisiaj zapraszam na puszyste 
rogaliki drożdżowe z marmoladą.

 
Składniki (ok. 50 rodalików):
Rozczyn:
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml mleka
Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • pół kostki margaryny
  • 3 jajka
Mleko lekko podgrzewamy.
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką
i na 10 minut odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do pokrojonej margaryny wlewamy mleko
i lekko podgrzewamy na wolnym ogniu.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier i wszystko mieszamy.
Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże 
i ciepłe mleko z margaryną.
Ciasto dokładnie wyrabiamy.
Przykrywamy ściereczką 
i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Stolnicę posypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła i dzielimy na 16 części w kształcie trójkąta.
Na każdy trójkąt kładziemy troszkę marmolady 
i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce
 i  odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 
na 15 minut.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem 
z łyżką mleka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
ok. 15minut.

Smacznego!




 

2 komentarze:

Printfriendly