Dzisiaj zapraszam na puszyste
rogaliki drożdżowe z marmoladą.
Rozczyn:
- 2,5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 60 dag mąki
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- pół kostki margaryny
- 3 jajka
Mleko lekko podgrzewamy.
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką
i na 10 minut odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do pokrojonej margaryny wlewamy mleko
i lekko podgrzewamy na wolnym ogniu.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier i wszystko mieszamy.
Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże
i ciepłe mleko z margaryną.
Ciasto dokładnie wyrabiamy.
Przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Stolnicę posypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła i dzielimy na 16 części w kształcie trójkąta.
Na każdy trójkąt kładziemy troszkę marmolady
i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce
i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
na 15 minut.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem
z łyżką mleka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
ok. 15minut.
Smacznego!
Uwielbiam takie tradycyjne przepisy :)
OdpowiedzUsuńNa studiach co tydzień jedliśmy.
OdpowiedzUsuń