Idealne babeczki na Święta Wielkanocne, do święconki. Puszyste, delikatne, polane lukrem posmakują każdemu. Polecam.
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 36%
- 0,5 łyżki soku z cytryny
ok. 10 minut mikserem na najwyższych obrotach.
Stopniowo dodajemy jajka i nadal ucieramy.
Do ubitej masy dodajemy połowę wcześniej wymieszanej mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia.
Następnie dodajemy śmietanę, resztę mąki
i sok z cytryny.
Foremki do babeczek smarujemy masłem
i wysypujemy mąką.
Napełniamy je ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
Po ostudzeniu babeczki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz