Babeczki wielkanocne

Idealne babeczki na Święta Wielkanocne, do święconki. Puszyste, delikatne, polane lukrem posmakują każdemu. Polecam.


Składniki:
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę 
ok. 10 minut mikserem na najwyższych obrotach.
Stopniowo dodajemy jajka i nadal ucieramy.
Do ubitej masy dodajemy połowę wcześniej wymieszanej mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. 
Następnie dodajemy śmietanę, resztę mąki 
i sok z cytryny.
Foremki do babeczek smarujemy masłem 
i wysypujemy mąką.
Napełniamy je ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
Po ostudzeniu babeczki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly