Już nie musisz piec czterech ciast.
Proponuję ciasto "4 w 1"
przełożone kremem budyniowym
i frużeliną wiśniową.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1/3 szklanka oleju
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- kisiel truskawkowy
Krem budyniowy:
- 250g masła
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- frużelina wiśniowa
- polewa czekoladowa
- płatki migdałowe
Biszkopt:
Oddzielamy
białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do
piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na
końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do
pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do
trzeciej - kakao, a do czwartej - kisiel. Do wysmarowanej masłem prostokątnej blaszki
nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto
widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w
temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroić na dwa placki.
Krem budyniowy:
Do dwóch i pół szklanki mleka dodajemy cukier
i cukier wanilinowy.
W pół szklanki mleka mieszamy mąkę pszenną
i mąkę ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy mleko
z mąkami i gotujemy, cały czas mieszając.
Masło ucieramy
i do niego dodajemy ostudzony budyń.
Wszystko ucieramy, aby nie było grudek.
i cukier wanilinowy.
W pół szklanki mleka mieszamy mąkę pszenną
i mąkę ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy mleko
z mąkami i gotujemy, cały czas mieszając.
Masło ucieramy
i do niego dodajemy ostudzony budyń.
Wszystko ucieramy, aby nie było grudek.
Na biszkopt wykładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy masą budyniową. Na nią kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta
smarujemy dowolną polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Ooo do tej pory piekłam ciasto 3w1 bez tej części z kisielem, ale widzę, że jest jeszcze bardziej udoskonalona wersja, super! :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, jest pyszne.
Usuń