Placek drożdżowy

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka.

 
Składniki: 
  • 1 kg maki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 10 dag drożdży
Na początku przygotowujemy rozczyn: 
drożdże kruszymy do ciepłego mleka  
z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. 
Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy 
i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, 
przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. 
 Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!






1 komentarze:

Printfriendly