Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka.
Składniki:
- 1 kg maki pszennej
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła roślinnego
- 10 dag drożdży
Na
początku przygotowujemy rozczyn:
drożdże kruszymy do ciepłego mleka
z
dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki.
Mieszamy i pozostawiamy do
wystygnięcia.
Żółtka
ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę,
stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy
i odstawiamy do
wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość,
przekładamy go do blaszki
posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Pyszny :) Idealny do herbaty :)
OdpowiedzUsuń