Macie ochotę na sernik?
Na pewno.
Proponuję sernik z brzoskwiniami
i pyszną bezą.
Ciasto:
- 3 szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 25 dag margaryny
Masa serowa:
- 5 jajek
- 1 kg zmielonego sera
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag margaryny
- 5 białek
- 1 kisiel wiśniowy
- 1 szklanka cukru
- brzoskwinie z puszki
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy
i dzielimy na dwie równe części.
Jedną część wkładamy na godzinę do lodówki.
Drugą częścią wylepiamy blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa:
Margarynę ucieramy z żółtkami,
dodając cukier, budyń i ser.
Masę łączymy z ubitymi białkami na sztywną pianę.
Masę wykładamy na wystudzone ciasto.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodając stopniowo cukier i kisiel.
Brzoskwinie rozkładamy na masie serowej
i przykrywamy ubitą pianą.
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika
i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Studzimy.
Smacznego!
dodając stopniowo cukier i kisiel.
Brzoskwinie rozkładamy na masie serowej
i przykrywamy ubitą pianą.
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika
i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Studzimy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz