Sernik z brzoskwiniami

Macie ochotę na sernik?
Na pewno.
Proponuję sernik z brzoskwiniami
i pyszną bezą.

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek 
  •  25 dag margaryny
Masa serowa:
  • 5 jajek
  • 1 kg zmielonego sera
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
Beza:
  • 5 białek
  • 1 kisiel wiśniowy
  •  1 szklanka cukru
Dodatkowo:
  • brzoskwinie z puszki
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy 
i dzielimy na dwie równe części.
Jedną część wkładamy na godzinę do lodówki.
Drugą częścią wylepiamy blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa:
Margarynę ucieramy z żółtkami,
dodając cukier, budyń i ser.
Masę łączymy z ubitymi białkami na sztywną pianę.
Masę wykładamy na wystudzone ciasto.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodając stopniowo cukier i kisiel.

Brzoskwinie rozkładamy na masie serowej 
i przykrywamy ubitą pianą.
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika 
i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Studzimy.

Smacznego!


  


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly