Najłatwiejszy sernik w świecie.
Nie wierzycie?
Sprawdźcie!
Wyjątkowo pyszny i delikatny.
Składniki:
(blaszka 25x25cm)
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe
- 6 jajek
- 0,5 szklanki oleju,
- 350 ml mleka
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
Ser, 1 całe jajko, 5 żółtek, 150g cukru
miksujemy na niskich obrotach.
Budynie mieszamy w mleku
i stopniowo wlewamy do masy serowej.
Dodajemy olej
i jeszcze trochę miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
na koniec dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Pianę dodajemy do masy serowej,
delikatnie mieszamy
i wylewamy do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Po 30 minutach przykrywamy ciasto papierem
lub folią, aby wierzch ciasta się nie przypiekł.
Po ostudzeniu sernik posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Czy zamiast oleju można dać rozpuszczone masło?
OdpowiedzUsuńZawsze dodaję olej.
UsuńGenialny przepis, sernik wyszedł przepyszny.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę.
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńWażne, że bez rodzynek.
OdpowiedzUsuń