Sernik

Najłatwiejszy sernik w świecie.
Nie wierzycie?
Sprawdźcie!
Wyjątkowo pyszny i delikatny. 

Składniki:
(blaszka 25x25cm)
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 350 ml mleka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru

Ser, 1 całe jajko, 5 żółtek, 150g cukru 
miksujemy na niskich obrotach.
Budynie mieszamy w mleku
i stopniowo wlewamy do masy serowej.
Dodajemy olej
i jeszcze trochę miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
na koniec dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Pianę dodajemy do masy serowej,
delikatnie mieszamy
i wylewamy do blaszki 
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Po 30 minutach przykrywamy ciasto papierem 
lub folią, aby wierzch ciasta się nie przypiekł.
Po ostudzeniu sernik posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!





6 komentarze:

Printfriendly