Jeśli lubicie tort Pavlova,
to na pewno zachwycicie się
roladą bezową z malinami.
Delikatna bezowa pianka z cienką,
lekko chrupiącą skorupką.
Beza:
- 5 białek
- 300 g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki octu winnego
Nadzienie:
- 500 ml śmietanki schłodzonej 30%
- 1 op. Masy śmietanowej malinowej Dr. Oetkera
- 100 g malin
Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 150°C.
Blaszkę smarujemy cienko masłem
i wykładamy papierem do
pieczenia.
Cukier mieszamy w misce z mąką
ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem octu.
Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy cukier z mąką.
Masa powinna być
sztywna i błyszcząca.
Gotową bezę smarujemy równomiernie na blaszce,
zostawiając 1 cm wolnego brzegu.
Wstawiamy do
nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu
wyjmujemy bezę z piekarnika
i odstawiamy na około 5 minut.
Przekładamy
bezę na papier,
odwracając ją do góry nogami.
Zdejmujemy delikatnie papier, na
którym beza się piekła
i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Teraz przygotowujemy masę malinową.
Schłodzoną śmietankę
wlewamy do wysokiego naczynia
i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.
Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty,
dodajemy masę śmietanową
i miksujemy do połączenia się składników.
Gotową masę smarujemy na
bezie,
układamy świeże maliny
i zwijamy całość od strony drugiego
krótszego boku.
Gotową roladę schładzamy około godziny w lodówce.
Smacznego!
Rolada idealna!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWspaniała,musi być przepyszna mniam ,mniam .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W smaku rewelacja
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do innych przepisów.
Usuń