Drożdżówki ślimaczki

Tym drożdżówkom nikt się nie oprze.
Puszyste, lekkie jak piórko,
rozpływające się w ustach itd. itd. 
Super smakują z filiżanką kawy 
czy herbaty. 


Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • 50g drożdży
  •  4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • cukier puder do oprószenia bułeczek
 W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. 
Dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. 
Dokładnie mieszamy i ostawiamy na 5 minut.
Teraz ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.  Ciepłe mleko razem z zaczynem i solą 
dodajemy do żółtek. 
Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.  
Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aby było gładkie i lśniące. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę.  Powinno podwoić swoją objętość.
 Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt
 Smarujemy go rozpuszczonym masłem. 
Ciasto kroimy na 10 pasków.
 Każdy z paseczków zwijamy na kształt ślimaczka.  Ślimaczki układamy na blaszce.  
Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki 
na 45 minut do ponownego podrośnięcia.
Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni 
około 15 minut. 
Po upieczeniu bułeczki studzimy 
i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly