Przyzwyczailiśmy się,
że mazurki przygotowujemy na Wielkanoc.
Ten mazurek jest tak pyszny,
że można go piec przez cały rok,
na różne okazje i bez okazji.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 op. cukru wanilinowego
Do przełożenia:
- 4 białka
- 20 dag cukru pudru
- ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów
- marmolada
- lukier
Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao.
Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę.
Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy
jedną część jasnego ciasta,
jedną część jasnego ciasta,
smarujemy je cienko marmoladą lub dżemem.
Nakładamy połowę piany, posypujemy orzechami i migdałami.
Ścieramy na grubej tarce ciemne ciasto,
nakładamy pozostałą część piany.
Na koniec ścieramy na tarce jasne ciasto
i posypujemy je na wierzch.
i posypujemy je na wierzch.
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy.
Smacznego!
ile maki
OdpowiedzUsuńbez maki
OdpowiedzUsuń