Super mazurek

Przyzwyczailiśmy się, 
że mazurki przygotowujemy na Wielkanoc. 
Ten mazurek jest tak pyszny, 
że można go piec przez cały rok, 
na różne okazje i bez okazji.

Składniki:

Ciasto:
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  4 żółtka
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 op. cukru wanilinowego
Do przełożenia:
  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów
  • marmolada
Dodatkowo:
  • lukier
Zagniatamy kruche ciasto. 
Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao.
Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę.
Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy 
jedną część jasnego ciasta,
smarujemy je cienko marmoladą lub dżemem.
Nakładamy połowę piany, posypujemy orzechami i migdałami.
Ścieramy na grubej tarce ciemne ciasto,
nakładamy pozostałą część piany.
Na koniec ścieramy na tarce jasne ciasto 
i posypujemy je na wierzch.
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy.
Smacznego!


2 komentarze:

Printfriendly