Malinowa rozkosz

To ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na upalne dni. 
To prawdziwa malinowa rozkosz.


Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. 
Ciasto wylewamy na dużą blachę 
i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa:
  • 10 dag cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1 margaryna
Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. 
 Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. 
Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń 
i doprowadzamy do ponownego zagotowania 
w celu uzyskania jednolitej masy. 
Studzimy. 
Margarynę ucieramy na puszystą masę. 
Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy.

Dodatkowo:
  • 2 pojemniczki malin
  • 2 galaretki malinowe
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Pianka:
  • 2 "Śnieżki"
  • 2 galaretki malinowe
W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki 
i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę.

Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. 
Na kremie układamy maliny 
i zalewamy tężejącą galaretką. 
Na galaretkę nakładamy malinową piankę.

Smacznego!






1 komentarze:

Printfriendly