To ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne,
rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze
schłodzone idealnie pasuje na upalne dni.
To prawdziwa malinowa rozkosz.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,6 szklanki mąki pszennej
- 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
Białka
ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy
mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
Ciasto wylewamy na dużą blachę
i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto wylewamy na dużą blachę
i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
- 10 dag cukru
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 1 margaryna
Do
szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy.
Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy.
Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń
i doprowadzamy do ponownego zagotowania
w celu uzyskania jednolitej masy.
Studzimy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę.
Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy.
Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy.
Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń
i doprowadzamy do ponownego zagotowania
w celu uzyskania jednolitej masy.
Studzimy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę.
Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy.
Dodatkowo:
- 2 pojemniczki malin
- 2 galaretki malinowe
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pianka:
- 2 "Śnieżki"
- 2 galaretki malinowe
W
400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki
i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę.
i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę.
Biszkopt
ponczujemy i na niego nakładamy krem.
Na kremie układamy maliny
i zalewamy tężejącą galaretką.
Na galaretkę nakładamy malinową piankę.
Na kremie układamy maliny
i zalewamy tężejącą galaretką.
Na galaretkę nakładamy malinową piankę.
Musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuń