Tort urodzinowy "20"

W tym roku na urodziny córki przygotowałam tort 
w kształcie liczby "20" - Number cakes. 

 
Składniki:
Ciasto:
  • 600g mąki pszennej
  • 400g masła
  • 200g cukru pudru
  • 2 żółtka
Krem:
  • 1,5 l śmietany tortowej 36%
  • 3 op. śmietan-fix
  • cukier puder do smaku
 Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito.
Dodajemy zimne masło i wyrabiamy mikserem 
do momentu uzyskania kruszonki.
Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.
Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 
i odrysowujemy cyfry od wcześniej przygotowanych szablonów (każdą cyfrę 3 razy, wysokość cyfry - 30 cm).
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 
ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Studzimy.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fix i cukru pudru.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką
 o okrągłym otworze i szprycujemy na każdą literę.
Przykrywamy kolejnym blatem, następną warstwą śmietany
i trzecim blatem.
Wierzch tortu również dekorujemy bitą śmietaną.
Układamy owoce, czekoladki itp. według uznania.
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly