Deser - Malinowa chmurka

Deser "Malinowa chmurka" idealny na letnie upały. Maliny, bezy, masa śmietankowa to jest to co na pewno wszyscy uwielbiają.


Składniki na spód:
  • 120 g ciastek owsianych z orzechami Bonitki
Warstwa malinowa:
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 450 ml gorącej wody
  • ok. 200 g świeżych malin
Warstwa śmietankowa:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
Składniki na bezy:
  • 1 białko jajka
  • 60 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
 Białko ubijamy na bardzo sztywną pianę, 
dodając szczyptę soli.
 Stopniowo dodajemy cukier - po jednej łyżce. 
Pianę ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści,
 a piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. 
Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli
i sok z cytryny.
Pianę nanosimy na blaszkę wyłożoną 
papierem do  pieczenia. 
Formujemy z niej małe beziki. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni 
i od razu zmniejszamy do 120 stopni. 
Pieczemy 40 minut. 
Po wyłączeniu piekarnika beziki zostawiamy 
do całkowitego ostygnięcia. 
 Galaretkę malinową rozpuszczamy 
w 450 ml gorącej wody.
 Pozostawiamy do ostudzenia. 
Ciasteczka owsiane kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Przygotowujemy 6 pucharków. 
Na dno pucharków wsypujemy warstwę pokruszonych ciastek. Na nie wysypujemy maliny.
Lekko płynną galaretkę wylać 
na warstwę ciasteczkową i maliny. 
Pucharki wstawiamy do lodówki, 
by galaretka całkowicie stężała. 
Schłodzoną śmietankę kremówkę 
ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. 
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. 
Na koniec dodajemy po łyżce mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na stężałą galaretkę. Na wierzch posypujemy małe beziki
 (można je pokruszyć). 
Na koniec dodajemy świeże maliny do ozdoby. 

 Smacznego!






1 komentarze:

Printfriendly